Home image

Coneix l'Esbart!

Foto: ©

L’Esbart Valls del Nord va néixer a principis de l’any 2011 -fruit de l’entesa entre els comuns d’Ordino i la Massana- per donar sortida a l’afició dansaire existent entre canalla, joves i adults.

El grup dansaire treballa projectes emmarcats en la difusió de la cultura i el foment dels nostres valors centrats en dos vessants. D’una banda, el pedagògic fent escola a través de les tradicions, la tècnica de punts i partint de la dansa d’arrel. De l’altra, el social, transmetent valors i actituds com la solidaritat, la companyonia, la responsabilitat, el compromís, l’esforç i la disciplina.

És a dir, l’aprenentatge de la disciplina de la dansa sense oblidar que, com activitat social que és,  serveix al mateix temps de corretja de transmissió de les nostres arrels, costums i tradicions. Les arrels del passat adaptades al segle XXI, de la tradició a la contemporaneïtat.

Home image

Què fem?

Foto: © Chero Visuals

La dansa tradicional, senyal d'identitat social i document de la crònica dels pobles, és el fil conductor i s’hi van incorporant pinzellades de modernitat. Tot plegat per anar construint, també, creacions escèniques i dansa teatralitzada. La combinació de coreografies dóna sentit a la tasca de l'esbart i alhora cohesiona com a grup humà que comparteix l’afecció per la dansa.

El tipus de danses que es representen engloben Andorra i els territoris de cultura catalana. Un ampli repertori que inclou i combina danses totalment populars, coreografies dels mestres més coneguts i d'altres de creació pròpia. El folklore que va des del balls típics de muntanya, passant per indumentàries de fantasia, mediterranis, costumistes, etc.

Tot plegat configura un ventall de danses amb una gran riquesa i diversitat coreografia. De la dansa tradicional d’arrel evolucionem cap a noves propostes coreogràfiques de creació.

Home image

Objectius

Foto: © Jordi Troguet

Les grans finalitats passen per preservar, fomentar, promoure i llegar tradicions històriques i culturals.

Promoure la cultura andorrana mitjançant la conservació i la difusió de les danses tradicionals
Treballar en la investigació i recerca cultural de la dansa d’arrel proposant creacions evolutives de coreografies
Apropar les manifestacions culturals al poble
Home image

Creixement

Foto: © Arxiu fotogràfic Esbart Valls del Nord

En tots aquests anys, el projecte artístic de l’esbart ha anat creixent en tots els àmbits: nombre de dansaires, incorporació de coreografies tradicionals, de fantasia i de creació pròpia i en la musicació progressiva de danses. Hem passat de 65 ballarins quan es va començar l'any 2011 als 120 actuals repartits entre les diferents categories que comencen a partir dels 5 anys: petits, infantils A i B, juvenils, cos de dansa i veterans.

Així mateix, també ha anat creixent el projecte artístic: hem creat més de 30 coreografies pròpies, 11 balls amb música pròpia i hem confeccionat més de 40 vestuaris diferents.

Pel que fa a la representació internacional, l'Esbart Valls del Nord ha viatjat fins a Rímini, Praga, Budapest, Portbou, Castellbisbal i l'Escala, a més d'altres poblacions del Pirineu com Alins i la Seu d’Urgell.

Descobreix com ens organitzem