Gran representació a l'Ésdansa
Una plaça Major de les Preses plena a vessar va quedar captivada pel que va ser el punt culminant de la participació andorrana al festival d’arrel tradicional de referència en el món de la cultura popular.
Una plaça Major de les Preses plena a vessar, en la qual s’hi van comptabilitzar més de 500 persones, va quedar captivada aquest dissabte al vespre pel que va ser el punt culminant de la participació andorrana a l’Ésdansa, el festival d’arrel tradicional de referència en el món de la cultura popular. L’actuació del Cos de Dansa de l’Esbart Valls del Nord amb l’adaptació dansaire de “L’última ossa d’Ordino”, amb coreografies de Lluís Calduch i Jordi Rubio i amb música en directe de l’ONCA dirigida per Albert Gumí, el repartiment de coca masegada i vi bullit, la teatralització de la història de les falles i una mostra de les mateixes falles van tancar una setmana en la qual Andorra, a través del propi Esbart Valls del Nord i l’Associació de Cultura Popular d’Ordino ha ensenyat en diferents activitats les danses i tradicions del país.
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, que ha estat present en els actes de dissabte a la tarda, ha estat rebuda oficialment per les autoritats a l’Ajuntament de les Preses, encapçalades pel seu alcalde, i ha signat en el llibre d’honor. Bonell ha estat acompanyada de les conselleres d’Ordino de Cultura i de Participació Ciuatdana, Mònica Armengol i Meritxell Rabadà respectivament, i de la Ddirectora de Patrimoni Cultural d’Andorra, Isabel de la Parte.
Durant tota la setmana s’han dut a terme diferents activitats on Andorra n’ha estat la protagonista. Les codirectores de l’Esbart Valls del Nord, Pilar Capdevila i Sandra Tudó, en el marc de la Formació Ésdansa han ofert tres tallers -per a joves d'11 a 16 anys i per adults- en els quals han donat a conèixer danses tradicionals del país: des del Contrapàs d'Ordino fins al Ball de bastons de la Massana, sense deixar de banda noves creacions basades en la tradició d'arrel. Els tres tallers van tenir una gran participació i interès per part dels assistents.
Xerrada sobre el patrimoni festiu andorrà
La part de coneixement de les tradicions del país va anar a càrrec del periodista, membre del Consell Assessor de Patrimoni i president de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino, Albert Roig, en una xerrada divendres a la tarda sobre el patrimoni festiu andorrà. En un aforament també ple, els assistents van poder conèixer part de les festes que el Govern d’Andorra va declarar d’interès cultural en el seu dia i que tenen un fonament molt arrelat entre la comunitat: des de les festes grans amb danses tradicionals com la Diada de Santa Anna, el dilluns de Festa Major de Sant Julià o el Roser d’Ordino, fins a les dues festes reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni cultural immaterial de la humanitat -les falles i les osses d’Encamp i Ordino.
Tallers de falles
Tot plegat ha estat el preludi del dia fort, el de dissabte, on les activitats andorranes han acaparat tota l’atenció. Al matí un taller de falles -tant per adults com per infants- ha superat totes les expectatives ja que s’ha hagut de repetir a la tarda. Els assistents al taller han conegut els diferents elements de la festa, el recorregut de la falla ancestral -la d’escorça de beç-, el perquè en el seu moment del canvi a l’actual falla -la de pasta de paper de pi- i la introducció de les falles de llum per als infants. La teoria ha donat pas a la pràctica i els participants -adults i canalla- han pogut elaborar-se la seva pròpia falla.
El plat fort: les danses de L'última Ossa d'Ordino i Fallaires d'Ordino
I al capvespre ja amb la presència de la ministra, la plaça Major de les Preses s’ha omplert de gom a gom per gaudir de l’adaptació dansaire de l’Esbart Valls del Nord de la representació de ”L’última ossa d’Ordino” que ha comptat amb la música en directe de l’ONCA dirigida pel mestre Gumí. Posteriorment, i després d’una narració teatralitzada explicant la festa de les falles i repartint una menja tan típica andorrana com la coca masegada i el vi bullit, els dansaires del Cos de Dansa han ballat per primera vegada fora del seu espai tradicional la dansa Falalires d’Ordino, una dansa que dona l’inici a la festa de les falles d’Ordino i que va ser creat expressament amb aquesta finalitat.
Finalment, al voltant de la foguera, s’ha fet una demostració als assistents com es roden les falles.