L'última ossa d'Ordino i la dansa Fallaires d'Ordino a l'Ésdansa 2024
El Cos de Dansa de l'Esbart Valls del Nord serà el protagonista del dissabte 24 d'agost a la 42ª edició de l'Ésdansa, el festival de dansa d'arrel tradicional que se celebra ales Preses (Garrotxa) del 19 al 25 d'agost.
Els dansaires ballaran davant del públic assistent el darrer espectacle de creació pròpia, L'última ossa d'Ordino amb música en directe de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra (ONCA). Aquest ball és una adaptació al llenguatge de la dansa de la farsa burlesca de l’Ossa d’Ordino (Patrimoni cultural immaterial de la humanitat) fent-ne un espectacle amb coreografies i música creades expressament per l’ocasió. Les danses que el composen formen un conjunt que enllaça amb la tradició més ancestral de les festes de l’os que trobem en molts llocs del Pirineu. Expliquen el cicle anual i de vida, de naixement, mort i renaixement, a través d’aquesta ossa, antiga divinitat, que cada any mor quan va a la letargia i reneix amb la vinguda de la primavera.
L'espectacle el va crear l'esbart l'any 2023, amb coreografies de Lluís Calduch i Jordi Rubio i música del mestre Albert Gumí (director de l'ONCA), per tal de commemorar el reconeixement UNESCO com a Patrimoni cultural immaterial de la farsa burlesca que porta el mateix nom i que es representa cada mes de desembre a Ordino. L'hora de la representació serà a les 19:30h.
Posteriorment, el Cos de Dansa ballarà Fallaires d'Ordino una dansa que per primera vegada es podrà veure fora del seu lloc tradicional. És el ball d’inici de la festa de les falles a Ordino el 28 de juny, revetlla de Sant Pere i festa parroquial. Es tracta d’una dansa creada expressament per ser ballada únicament a la plaça Major d’Ordino amb música composada per Jordi Barceló i coreografia de Clàudia Borràs, Pilar Capdevila i Sandra Tudó. Els dansaires representen la festa de l’entrada del solstici d’estiu i el ball està dividit en tres parts: els dansaires primer simbolitzen l’encesa de la foguera, després la cremada de falles girant al seu voltant i finalment la gresca pròpia de la celebració de la festa. La segona part d’aquesta mateixa música és la que sentim mentre els fallaires roden al voltant del mai de Sant Pere.