banner-short

L'Última ossa d'Ordino

Foto: © Comú d'Ordino i Xavi Pujol/Dona Secret

Espectacle basat en la farsa burlesca popular interpretada a Ordino a principis de desembre per la gent del poble. Les danses que el composen formen un conjunt que enllaça amb la tradició més ancestral de les festes de l’os que trobem en molts llocs del Pirineu. A través del llenguatge de la dansa, 20 dansaires del nostre Cos de Dansa fan una representació de 20 minuts de ball amb 13 coreografies amb una música creada expressament.

 

El fil argumental explica com uns dallaires mandrosos acaben amb una ossa. Durant la representació es produeixen un seguit d’embolics amb d’altres personatges: el cavaller, amo de les terres que els dallaires han de treballar, la minyona que els ha de portar l’esmorzar i uns senyorets que passegen pels camps. Al final, l’ossa acaba sent caçada.

 

Compositor i director

Albert Gumí (director artístic de la Fundació ONCA).

Coreografia

Lluís Calduch i Jordi Rubio.

Octet de l'Orquestra Nacional Clàssic d'Andorra

Ester Sánchez (flauta), Unai Gutiérrez (clarinet), Ivan Caro (flabiol, gralla i veu), Álvaro Ayuso (percussió), Nina Planavila (acordió), Àlez Arajol (violí), Mireia Planas (violoncel) i Esteve Colomés (contrabaix).

L'Ossa d'Ordino forma part des del novembre de 2022 de les Festes de l'Os dels Pirineus reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Cultural immaterial de la humanitat. Està inclosa pel Govern d’Andorra com a bé immaterial a l’Inventari general del Patrimoni Cultural d’Andorra. L’Associació de Cultura Popular d’Ordino, que en fa la representació a principis de desembre, vetlla per la seva preservació i difusió amb el suport del Comú d’Ordino.